Results 1 to 14 of 14

Thread: ECU questions

  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Asenovgrad, BULGARIA
    Posts
    240
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default ECU questions

    Is there anybody here familiar with the q4 ECU.

    I'm in a very difficult position. We were planning to remap the stock ECU entirely (with race2000). The changes on the car are as follows:

    650cc injectors
    3 bar MAP

    However, with the standard resolution on the fuel table i find it very difficult to remap even on a dyno (we wasted 2 hours), because a lot of the table stays unused, and the entire boost range is located just in e couple of the top rows. I need to change the resolution of the fuel table, but the race2000 software has not this feature.

    Another problem is, that with this map, the ECU tries to run in closed loop mode (lambda control) when in boost (something about 0.6 bar on part throttle) because of the changed MAP sensor.

  2. #2
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    622
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    What kind of ECU does a Q4 use? Is it a Webber/Marelli like the Delta?

  3. #3
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    184
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Contact user Wolf he is a guru for these ECU s he knows litlelary everytinihg about the marreli Eco from q4
    I swear i didnt do it!

  4. #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Asenovgrad, BULGARIA
    Posts
    240
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by Stuntz View Post
    Contact user Wolf he is a guru for these ECU s he knows litlelary everytinihg about the marreli Eco from q4
    Invalid User specified. If you followed a valid link, please notify the administrator


  5. #5
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Asenovgrad, BULGARIA
    Posts
    240
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    I remember there were topics on this, with the participation of "Wolf" on the old forum but now I can't find anything

  6. #6
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    184
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    sorry wolf66 is the correct user name
    I swear i didnt do it!

  7. #7
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London
    Posts
    2,673
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    1

  8. #8
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Buenos Aires, ARGENTINA
    Posts
    463
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Well, I?m certainly not an expert, but afaik, you?ll have to change breakpoints for new MAP, then you could update values.
    Wolf66 has achieve really good results using standar ECU (500HP last time), unfortunatly he hadn?t been posting here for a while. I have tried to contact him through his personal email, but no answer at all.

    And yes, the Q4 ECU is a Webber/Marelli, is model IAW 4W6. Maps form Fiat Coupe 16V turbo are compatible, and I think that Delta Evo 2 is also. Not the others Deltas.

  9. #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Asenovgrad, BULGARIA
    Posts
    240
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    What I really need to know is some details about the closed loop mode (lambda control)
    I think I have found the answers about the other problems I faced in the topic started by wolf66

  10. #10
    Join Date
    May 2007
    Location
    Australia
    Posts
    963
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Hi J1V.. If you have found the answers to any problems on this subject could you please detail them here so that we could benefit from your experience. What about a few pics too ?

    JimN~

  11. #11
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Asenovgrad, BULGARIA
    Posts
    240
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by jimnielsen View Post
    Hi J1V.. If you have found the answers to any problems on this subject could you please detail them here so that we could benefit from your experience. What about a few pics too ?

    JimN~
    As I said the things need to change the resolution of the tables for bigger MAP and more rpm are perfectly explained by wolf66 in his thread (http://forum.berlinasportivo.org/showthread.php?t=642)

    I've done them with the tunerpro built in HEX editor, and they look fine. I'll have to make some tests soon.

    I saw a very good idea in a another XDF (for fiat coupe 16v turbo) that maybe I'll try to make work in the q4's xdf file. There are items for the breakpoints, so the rpm/map resolutions of the tables are editable and in human readable format.

  12. #12
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    622
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    I would expect you could find answers to most questions about these ECUs on the Prograle forum.

    Edit: Sorry, I see you are already there.....

  13. #13
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Tallinn, Estonia
    Posts
    58
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    I say, its easier to go with vems, or similar low cost programmable ecu. http://www.vems.hu/ You'll be able to use most of the Bosch stuff, and when you hook up a WB lambda, results will be even better.
    155 Q4 -92 / 155 -94 DTM Edition nr 187

  14. #14
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Slovenia
    Posts
    50
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by j1v View Post
    Is there anybody here familiar with the q4 ECU.

    I'm in a very difficult position. We were planning to remap the stock ECU entirely (with race2000). The changes on the car are as follows:

    650cc injectors
    3 bar MAP

    However, with the standard resolution on the fuel table i find it very difficult to remap even on a dyno (we wasted 2 hours), because a lot of the table stays unused, and the entire boost range is located just in e couple of the top rows. I need to change the resolution of the fuel table, but the race2000 software has not this feature.

    Another problem is, that with this map, the ECU tries to run in closed loop mode (lambda control) when in boost (something about 0.6 bar on part throttle) because of the changed MAP sensor.
    Hi!

    I didn't check this forum for some months. I am using the exact same setup as you without any problems. Do you have 3 bar map sensor of lancia delta integrale? If so, i can modify your tables to fit new sensor. If you have some other sensor, i can modify your tables, if you send me specifications for the sensor.
    Last edited by Wolf66; 12-01-08 at 01:11.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •