Page 1 of 5 123 ... LastLast
Results 1 to 25 of 105
  1. #1
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default Smoky when cold.

    Am I burning oil...blueish smoke when cold, seems ok when warmed up but need to check.

    Sounds like classic oil burning symptoms to me...engine or turbo though?

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  2. #2
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Athens - Greece
    Posts
    1,008
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    check your sparks first. if it's engine I believe they should be dirty. otherwise turbo?

  3. #3
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Recently replaced the spark plugs...forget what type though, perhaps that could be a cause, but will whip one out and look.

    Turbo - I think it's been blowing oil for a while so hoping that is the cause and not engine wear Still got a rebuild kit to play with...

    ...but I'm enjoying driving it soooo much!!!

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  4. #4
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    More news....for the past two days the car has been very smoky (more whitish now) until the temp gets near 90 and then it's fine! Idle is a bit erratic too, but I cleaned the ICV recently.

    Water temp sensor was replaced a while ago but I'm thinking it might be knackered! Does anyone know the resistance values offhand, to save me searching?

    Either that or the HG has gone

    wrinx
    Last edited by wrinx; 11-09-08 at 20:13.
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  5. #5
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Found them...

    Temperature - Resistance

    -10 (+/-0.5) = 14.66-18.84
    +20 (+/-0.5) = 3.4-4.13
    +80 (+/-0.5) = 0.34-0.42

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  6. #6
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Poo...reading FCCUK it could be the turbo

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  7. #7
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Athens - Greece
    Posts
    1,008
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    @ wrinx :

    what's the HG?
    If it's the turbo, you've said "Still got a rebuild kit to play with..."! So, there will be plenty to mount it?

    Nick

  8. #8
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Sorry, HG = Head Gasket. My theory being that is was blowing water until warm, cracked head or gasket.

    But, there's a video on FCCUK which looks similar to mine and had a blown turbo

    This is the video, mine's not as bad though http://www.freepsp.co.uk/Car/Marea/F...blownturbo.mp4

    From THIS thread

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  9. #9
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Just done a video of mine...it's not good!!

    First few seconds are about a minute after starting, the rest is after about five minutes.





    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  10. #10
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Buenos Aires, ARGENTINA
    Posts
    461
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    mmm that?s a lot of smoke....
    Seeing the color could be either from water as from oil, check levels of both.
    I?d bet it?s oil and from turbo, didn?t you recently raised boost pressure?

  11. #11
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    I did...and I also think that's why it's died. The boost never got much about about 07.-0.9 with the PV. Now with the MBC it's up to 1.2 and has obviously been the finish for the turbo This smells a bit oily too...oh well!

    I'm losing a bit of water too but from the old radiator!

    The car is being retired soon for some extra work so I'll add a turbo recon to the list!!!

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  12. #12
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London
    Posts
    2,664
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    1

    Default

    That is a lot!! Wasn't expecting it to be anything like that!

    Turbo rebuild time then

  13. #13
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Now also got smoke coming from the join between the turbo and downpipe...oil leaking oil and burning off.

    Think it's pretty dead

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  14. #14
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Slovenia
    Posts
    134
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    take some pictures when rebuilding turbo

  15. #15
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Will do....I've got a lot of restoration work to do and will be taking more than a few pictures

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  16. #16
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Would all this oil near the intercooler connection be linked to the oil blowing turbo....or something extra?




    ...also replacing the radiator so only need to strip the front end once!!!


    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  17. #17
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    halfway to the 'ring
    Posts
    232
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    probably from the turbo, the airflow slows down a bit in the intercooler, and the oil vapours condensate again aswell...

  18. #18
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London
    Posts
    2,664
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    1

    Default

    Removing and flushing through the whole inlet might be a good idea now

  19. #19
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Yup, that's what I was thinking too Read on FCCUK about a guy with a blown turbo who suffered from smoke after replacing it, because of the residual oil

    How do you clean an IC?

    :sigh:

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  20. #20
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Forgot to ask...does anyone know a supplier for the plastic trunking which covers the wiring? A lot of mine near the radiator/fan is old and falling apart?

    Found this stuff... http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eB...m=270278586477

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

  21. #21
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    84
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Petrol is quite a good cleaner. Take the intercooler off, fill with petrol, swish around, pour out old petrol - repeat until it comes out the same colour as it went in.

  22. #22
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London
    Posts
    2,664
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    1

    Default

    Quote Originally Posted by wrinx View Post
    Forgot to ask...does anyone know a supplier for the plastic trunking which covers the wiring? A lot of mine near the radiator/fan is old and falling apart?

    Found this stuff... http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eB...m=270278586477

    wrinx
    I bought some at Bromley Pageant - might have the guys card, will check later

  23. #23
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    158
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Quote Originally Posted by wrinx View Post
    How do you clean an IC?
    I also used petrol. At the same time you will check for any leaks in the IC (petrol is very very very thin (don't know the axact word)) which you would not feel while blowing the air into IC.

  24. #24
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    London
    Posts
    2,664
    Mentioned
    9 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    1

    Default

    Quote Originally Posted by mindus View Post
    I also used petrol. At the same time you will check for any leaks in the IC (petrol is very very very thin (don't know the axact word)) which you would not feel while blowing the air into IC.
    That is the exact word

  25. #25
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Derbyshire, UK
    Posts
    3,080
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Rides
    0

    Default

    Thanks guys, will whip the IC+piping out and give them a dowsing!

    wrinx
    My Q4 in the Garage

    www.alfaromeo155.co.uk ............................ □□□-V-□□□ .................................. www.ilmostro.co.uk

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •